Fredensborg Slotshave, Brede Allé

Frensborg_top_wp_3

 

Raadvad Stenhuggeri ApS fik i 2007, af Slots- og Ejendomsstyrrelsen, til opgave at restauere og nyhugge Wiedewelts skulpurer i Brede Allé i Fredensborg Slotshave.

Brede Allé er hovedaksen i slotshaven. På den store plæne der er omkranset af høje træer og alléer, står 8 sandstensfigurgrupper, hhv. Bortførelsesgrupper og Trofægrupper. De er skabt af billedhuggeren Johannes Wiedewelt (1731-1802) og opstillet i alléen i 1760’erne.

De fire bortførelsesgruppers motiver er hentet i den græske mytologi og forestiller Perseus og Andromeda, Zefyr og Flora, Æneas og Anchises og Paris og Helena. De to første skulpturer man møder i Brede Allé er Paris og Helena, hvor prins Paris er vist i det øjeblik, hvor han bortfører den skønne Helena og træder op i sit skib, og Æneas og Anchises, hvor den trojanske prins Æneas bærer sin gamle far Anchises bort fra den brændende by Troja. Æneas lille søn ses ved hans side. Så kommer man til trofægrupperne der er opstillet i midten. Trofægrupperne er ophobninger af våben, skjolde, hjelme og andet krigsbytte på en høj sokkel. Ved sokkelfoden ses en løve med poten på en kugle. Efter trofægrupperne når man til Perseus og Andromeda, som viser Andromeda lænket til en klippe, mens hendes befrier Perseus står bag hende, og Zephyr og Flora, fremstillet med Zephyr (vestenvinden) som en kæk yngling med flagrende hår, bærende blomstergudinden Flora på sin venstre arm. Vinguden Bacchus i form af en lille dreng strækker hånden op efter hendes blomster.

Raadvad Stenhuggeri ApS nyhuggede bortførelsesgrupperne på værkstedet i Raadvad og tilbagehugge/reperere trofæerne på stedet i årene 2007-2013. Brede Allé blev indviet d. 17.september 2013.

Dokumentaristen Nils Vest har lavet to små film om Raadvad Stenhuggeri’s arbejde på skulpturerne i Brede Alle i Fredensborg Slotshave. Se filmene HER

 

Nedtagning af  “Paris og Helena”                     Påsætning af måleaepparat                             Udhugning af “Zephyr og Flora”

 

Hugning af blomsterkrans                              Tilbagehugning af trofæ                                   Delvist tilbagehugget skjold

 

Indvielse af Brede Allé

Den 17. september 2013 genindviede Regentparret Brede Allé, i Fredensborg Slotspark, der gennem de sidste 7 år har været under Raadvad Stenhuggeris hammer og mejsel.
Ved indvielsen var der taler ved bl.a. H. M. Dronning Margrethe II, Kulturminister Marianne Jelved og Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla. Regentparret fik omvisning i karet og afsluttende var der reception i parken.
Raadvad Stenhuggeri var repræsenteret på denne festlige dag med Stenhuggermester Stig Andersen. Med sig havde han vores to svende som har arbejdet på projektet i alle 7 år, Karina L. Christiansen og Jeffri Berg.

 

Fredensborg_Underbillede3

 

 

 

Fredensborg_Underbillede4

 

 

Fredensborg_Underbillede5

 

             Raadvad 40 Kgs. Lyngby . Stæremosen 42 Gilleleje . Tlf. 45561280 / 40683015 . info@raadvadsten.dk